Blogul sănătăţii dumneavoastră

5 sfaturi pentru îngrijirea sistemului imunitar

1. Consumul de legume și fructe bogate în Vitamina C

Vitamina C este un nutrient esețial pentru buna funcționare a sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva virușilor. Pătrunjel, broccoli, ardei, conopidă, roșii dar și citricele, merele, perele, afinele nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră, în funcție de sezon. 

2. Atenție la cafea! 

Cafeina favorizează deshidratarea și pierderea vitaminelor și a mineralelor din organism. Pentru a reduce efectul nociv al cafelei se recomandă consumul a două pahare mari de apă după fiecare ceașcă de cafea.

3. Cele 30 de minute de sport zilnic 

Activitatea fizică moderată, zilnic, ajutp la întărirea sistemului de apărare al organismului. Sportul este recomandat pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și pentru reducerea stresului. Indiferent de forma pe care o alegeți, de la jogging, înnot, mersul cu bicicleta sau pur și simplu câteva exerciții zilnice vă pot ajuta. 

4. O igienă corespunzătoare 

Spălatul frecvent pe mâini cu apă caldă și săpun este probabil cel mai banal și totuși printre cele mai utile sfaturi pe care vi le putem oferi. Operațiunea ar trebui să dureze minim 20 de secunde și să acordăm atenție sporită zonelor dintre degete și unghiilor. Alege un produs cât mai natural și evită săpunurile antibacteriene întrucât nu au nici un efect asupra microbilor și sunt și dăunătoare mediului. 

5. Somnul de frumusețe, o necesitate

Frumusețea este în primul rând sănătate așa că odihniți-vă destul. Un organism odihnit este un organism rezistent. Între 6 și 8 ore de somn zilnic vor fi suficiente ca organismul nostru să funcționeze cu toate pânzele sus. 

 

Despre sistemul imunitar

Dat fiind faptul că se apropie sezonul rece, chiar dacă primele zile ale lui septembrie nu îl prevestesc, ne-am gândit să ne pregătim pentru el începând cu o scurtă descriere a sistemului imunitar, a funcțiilor și a componentelor sale.


Ce este sistemul imunitar?


Sistemul imunitaretimolologic sintagma provine din latină de la imunis care înseamnă liber, curat și este un termen folosit în biologie pentru definirea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții patogeni. Rolul de apărare este important pentru menținerea sănătății organismului, în cadrul raporturilor sale cu mediul înconjurător în care este supus constant influenței factorilor externi. Toate organismele vii dispun de un astfel de sistem de apărare, dar sistemul imunitar este cu atât mai complex cu cât organismul considerat este mai sus situat pe scara evoluției biologice. La vertebrate acest sistem s-a perfecționat, devenind mai complex, acționând mai diferențiat și mai eficace.


Mulțumită lui, organismul se apără împotriva infecției cu germenii patogeni din mediu (bacterii, virusuri, ciuperci microscopice). 
Acest sistem cuprinde celule zise imunocompetente, organele limfoide care le produc (măduva osoasă, timusul) și cele care le găzduiesc (ganglionii limfatici, țesutul limfoid satelit al tubului digestiv, splina, sângele circulant), precum și diferitele molecule pe care celulele sunt capabile să le producă. El poate fi împartit in doua subsisteme principale, a căror asociere este necesară pentru a lupta eficace împotriva infecțiilor: sistemul imunitar natural și sistemul imunitar adaptativ.

În mod normal, sistemul imunitar caută îndepărtarea sau distrugerea corpurilor străine nesănătose sau nefavorabile sănătății sale, pătrunse în organism (agenți patogeni), cât și distrugerea unor structuri proprii dăunătoare, alterate. Agenții patogeni care pot pătrunde în organism, generând reacții ale sistemului imunitar, pot fi: substanțe biologice (toxine, veninuri), organisme infracelulare (virusuri), organisme monocelulare (bacterii, ciuperci microscopice, protozoare) sau organisme pluricelulare (viermi paraziți).


Structurile proprii cu modificări anormale, care sunt recunoscute și distruse de sistemul imunitar, includ celule tumorale, celule cu defecte sau moarte.

 • sistemul imunitar natural: acesta urmărește să împiedice pătrunderea germenilor și îi atacă atunci cand ei au depășit barierele externe ale organismului, provocând o inflamație acută.
 • sistemul imunitar adaptativ: intervine atunci când sistemul imunitar natural nu este suficient pentru eliminarea unui germene.


Patologia sistemului imunitar cuprinde deficiențele imunitare, hipersensibilitatea și bolile autoimune.

- deficiențele imunitare pot fi consecința anomaliilor genetice congenitale (agamaglobulinemia lui Bruton - absența imunoglobulinelor din sânge, sindromul lui Oi George - defect de producere a limfocitelor T), a unei infectii cu un virus (in particular virusul cauzator al SIDA), a unei iradieri sau a unui tratament imunosupresor.

- hipersensibilitatea este o hiperactivitate a sistemului imunitar, de felul celei care exista ca raspuns la anumite substante chimice sau la unele polenuri (alergic).

- bolile autoimune ca lupusul eritematos diseminat sau poliartrita reumatoidă, sunt consecința unei alterări a fenomenului de toleranță (incapacitatea naturala a sistemului imunitar de a tolera constituenții sau produșii propriilor sale celule).


Rămâneți aproape de noi, în zilele următoarele vă vom prezenta câteva sugestii pentru menajarea și întărirea sistemului imunitar.

 

Câștigă un tratament de imunizare complet

Blog - Blogul sănătăţii dumneavoastră

Puteți câștiga un tratament complet de imunizare marca Naturastim participând la concursul organizat pe pagina noastră de Facebook: http://tinyurl.com/9u49vpd. Tratamentul constă în 4 cutii de Naturastim Sol.

 

Câstigă un tratament de imunizare marca Naturastim Sol


Naturastim Sol este un produs 100% natural recomandat ca un puternic imunomodulator, hepatoprotector și antistres.


Toate produsele Naturastim sunt produse 100% naturaleproduse în România și recomandate unei palete largi de afecțiuni. Naturastim este un complex mineral de mare puritate, biologic activ, extras din plante recoltate din zone geografice nepoluate, în principal din judeţele Maramureş şi Satu Mare.

Ca adjuvant alimentar, are ca efect principal întărirea semnificativă a sistemului imunitar, stimularea funcţionării la parametrii biologici optimi a glandelor cu secreţie internă, blocarea unor procese de formare a radicalilor liberi. Fără a provoca efecte secundare negative, folosire sistematică a produsului Naturastim, asigură menţinerea echilibrelor fiziologice fundamentale din organismele vii, în limitele optime cerute de metabolismul general.


Descoperiți mai multe (inclusiv testimoniale și tabelul cu afecțiuni în care este recomandată utilizarea Naturastim) pe: www.naturastim.com.

 

Pagina 1 din 2

«ÎnceputAnterior12UrmătorSfârşit»

Infoline - Produse naturiste

Gama Naturastim

o mulţime de produse pentru afecţiunile dumneavoastră ...

» citiţi mai mult

Despre Naturastim

complex mineral de mare puritate, biologic activ, extras din ...

» citiţi mai mult

Tabel afecţiuni

găsiţi soluţia terapiei naturiste pentru o mulţime de afecţiuni ...

» citiţi mai mult

Principalele valenţe terapeutice ale produselor Naturastim:

 • Puternic hepatoprotector şi imunomodulator;
 • Substanţele biologic active participă la metabolismul glucidelor şi protidelor;
 • Important factor antistres;
 • Tonifiant al musculaturii cardiace;
 • Reglează activitatea insulinei şi adrenalinei

» citiţi mai mult

 • 1. Consumul de legume și fructe bogate în Vitamina C

  Vitamina C este un nutrient esețial pentru buna funcționare a sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva virușilor. Pătrunjel, broccoli, ardei, conopidă, roșii dar și citricele, merele, perele, afinele nu ar trebui să...

  » citiţi mai mult

Naturastim® este marcă înregistrată Naturastim srl, Satu Mare.
©2011. Toate drepturile rezervate · Harta siteului
infoline: 0757 559 122 (între orele 9:00 - 17:00)

Web design Ecuson Studio · Cluj-Napoca